Történelem II.

Történelem II. 1227-ben már fallal kerített település önállósult és városi rangot kapott. A nyugatra vezető kereskedelmi főútvonal mellett lévő Sopron vámmentességet, árumegállító jogot, vásárjogot kapott. Kereskedői az Adria-tenger partjáig, Zenggig közlekedhettek. Jó minőségű bor kiviteléből és közvetítő kereskedelemből éltek.

1526-ban a lakosság csaknem nyolcvan százalékának volt szőlője. A borexport mellett állat, mész és viasz kivitele volt jelentős. A XV. Század folyamán megépült a Szent György és a külvárosi Szentlélek templom, amelynek már könyvtára is volt. A gazdag városlakók gyönyörű gótikus épületeket emeltek. Virágzott a kódexirodalom.

A reformáció alatt a város vezetése a lutheránusok kezére került.

A XIV. század a céhek virágkora. Nagyszámú népesség vándorolt be a városba. A Dunántúl nemesi famíliái vásároltak itt házakat. Az 1600-as években tűzvész, pestis pusztított a városban. 1603-tól Lackner György volt a városbíró, aki kiváló diplomáciai érzékkel rendelkezett. Neki volt köszönhető, hogy Bethlen ott tartózkodását nem követte megtorlás.

Ha kíváncsi hogyan áll a munkaerő piacon ma e színes történelmű város, látogasson el a mérnök állások sopron oldalra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Posted by: admin.starkingnet on