Gazdaság

GazdaságA térségben gazdasági szempontból is Dabas a központ, a növekedés centruma. A térség és a város is leginkább kisvállalkozásokban bővelkedik, így hát kijelenthetjük, hogy a kiskereskedelmi tevékenységek a leghangsúlyosabbak. Ezek száma 1400, nagyvállalkozás viszont csak 25 van.

A térség és a város helyzete is speciálisnak mondható, magas arányú mezőgazdasági foglalkoztatottak szempontjából, mely a rendszerváltás előtt, és az után is jelentős volt. Az agrárium mellé viszont nem települt iparág, vagy ha mégis, nem számottevő. Ezáltal a fővárosi munkaerőpiac felé kiszolgáltatott a város. Mégis, az ingázás a fővárosba a 80-as évektől csökkenő tendenciát mutat.

Viszont új szemlélet és gazdaság kezd kialakulni, ha lassan is. A város is elsőrendű feladatának tekinti a gazdaság élénkítését, ennek érdekében sok még a munka.

A város európai szintű ipari park létrehozásával próbálja magához csalogatni a vállalkozásokat és a befektetőket. Jelenleg a park 70%-én már működő vállalkozások és üzemek vannak, mint például csomagolóeszköz-gyártás, nyílászáró termékek forgalmazása, építőipari kivitelezés. Olyan cégeknek nyújtanak ezzel lehetőséget a működésre, amelyek kiszorultak a fővárosból, viszont annak közelsége mégis segítheti őket. Ezek a cégek az ugyancsak ingázásra kényszerülő, vagy e körből kiesett embereknek nyújthatnak munkalehetőséget. Dabason a munka dabas oldalon találhat állást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Posted by: admin.starkingnet on